در یك نشست اقتصادی مطرح شد

از شایعه تا واقعیت مسکن ۲۵ متری

از شایعه تا واقعیت مسکن ۲۵ متری به گزارش کار و درآمد، یک کارشناس مسکن اظهار داشت: «کوچک کردن زمین، تقاضای مازاد به وجود می آورد. افزایش تقاضا هم موجب گرانی مسکن می شود. بدین سبب ساخت واحدهای 25 متری راهکار مناسبی برای مشکلات مسکن کشور نیست. اساساً طرح این مساله در فضای رسانه ای به سبب منافع شخصی است.»


به گزارش کار و درآمد به نقل از ایسنا، هفته گذشته بار دیگر، خبر ساخت واحدهای ۲۵ متری در فضای رسانه ای کشور عنوان شد. برنامه تلویزیونی پایش جهت بررسی این مساله با فرشید ایلاتی، کارشناس مسکن گفت و گو کرد. وی در این برنامه توضیح داد که قوانین بالادستی کشور اجازه ساخت واحدهای ۲۵ متری را نمی دهند. همین طور این مسئله اصلا در دستور کار دولت چهاردهم قرار ندارد. به عقیدهه‌ی وی، طرح مسئله ساخت مسکن ۲۵ متری هم موجب گرانی مسکن می شود. بعلاوه مشکلات اجتماعی و فرهنگی مختلفی برای کشور به وجود می آورد. ایلاتی این نکته را هم اشاره کرد که، ساخت واحدهای کوچک متراژ با فرهنگ ایرانی سنخیت ندارد.

سد قوانین دربرابر مسکن ۲۵ متری

ایلاتی در پاسخ به این پرسش که آیا قوانین بالادستی اجازه ساخت مسکن ۲۵ متری را می دهند، توضیح داد: «قوانین و استانداردهای طراحی ساختمان و اصول معماری و شهرسازی، اجازه ساخت مسکن ۲۵ متری را نمی دهد. سرانه ها مشخص هستند. برای هر نفر ۳۰ تا ۳۵ متر در نظر گرفته شده است که برای ۲ نفر، ۶۰ تا ۷۰ متر می شود. یک مجموعه تعاونی از سال قبل و در چند مقطع زمانی، موضوع ساخت مسکن ۲۵ متری را مطرح کرده است. بتازگی هم که در استان البرز گفته شد می خواهند مسکن ۲۵ متری بسازند که درحقیقت مقرر است مجتمع اقامتی باشد. علت مطرح شدن این مساله در رسانه ها، منافع شخصی و شیطنت رسانه ها است.»
وی افزود: «ایرانی ها تا همین سه، چهار دهه اخیر در خانه های بزرگ و حیاط دار زندگی کردند. در همین چند دهه اخیر هم متراژ مسکن نسبت به قبل کوچک تر شده است. بدین سبب نباید به چشم یک راهکار به مسکن کوچک متراژ نگاه کنیم؛ چون خانه ها نسبت به دهه های گذشته کوچک شده اند؛ اما مشکلی حل نشده است. در بسیاری از کلانشهرها خانه ها زیر ۸۰ متر هستند. ۵۴درصد خانه های شهر تهران زیر حد استاندارد ۸۰ متر تولید شده اند. ۵۰درصد خانه های مشهد، ۴۰درصد خانه های قم، ۴۳درصد در کرج و شهرهای دیگر که کمتر از ۸۰ متر هستند و به همان میزان مشکلات مسکن بیشتر شده است. به این علت ساخت مسکن کوچک متراژ راهکار مناسبی نیست.»

خانه های کوچک تر، گران تر هستند

این کارشناس مسکن بیان کرد: «اگر از نظر اقتصادی بخواهیم به این مساله نگاه نماییم، منطقی به نظر نمی آید. هرچه قدر زمین خردتر شود، قیت آن بالاتر می رود. هرچه قدر خانه کوچک تر شود، گران تر هم می شود. علت این مسئله این است که زمین یا خانه کوچک متراژ تقاضای مازاد به وجود می آورد. افزایش تقاضا موجب افزایش قیمت می شود. پس نباید اجازه دهیم زمین از یک مقداری خردتر و خانه کوچک تر شود. این ایده نه فقط مشکلی را حل نمی کند، بلکه حتی مطرح کردن آن هم، خانه را گران تر می کند. این آمارها برای سال ۱۳۹۵ است. اگر با ۳۰ سال قبلش مقایسه شود، متوجه می شویم میانگین خانه از ۱۶۰ متر به ۸۰ متر کاهش داشته است که همین دلیلی برای گرانی خانه است.»

باید قدرت خرید مردم بیشتر شود

ایلاتی در بخش دیگری از صحبت هایش به این نکته اشاره نمود که «کوچک سازی در دستور کار دولت قبلی و دولت فعلی نیست. چرا این مسئله مطرح شده است؟ می گویند چون توان خرید مردم پایین آمده است. خب نباید متانسب با جیب مردم راهکار ارائه دهیم. شاید بعدا توان خرید مردم کم تر هم شد. باید راهی برای افزایش قدرت خرید مردم پیدا نماییم. یک سری ابزارهای مالی مثل صندوق های سرمایه گذاری املاک جدیدا به وجود آمده اند که یک خانه بطورمثال ۵۰ متری را تملک می کنند. خریدار ممکنست فقط ۲۵ متر آن خانه را بتواند بخرد. ۲۵ متر دوم را این صندوق می خرد و به عنوان اجاره به شرط تملیک به خریدار می دهد. خریدار هم ۱۰ سال، ۱۵ سال اجاره می دهد تا درنهایت صاحب خانه شود. باید با بهره گیری از ابزارهای مالی قدرت خرید مردم زیاد شود.»
او در آخر گفت و گو، اضافه کرد: «در تایوان، فیلیپین و سنگاپور، خانه های کپسولی ۶متری ایجاد می شود. علاوه بر آنکه در آن کشورها این فرهنگ است؛ چون جزیره هستند راه دیگری ندارند. ایران کشور پهناوری است. فقط یک درصد زمینهای کشور به عنوان سکونتگاه استفاده شده است. راهکار مشکل مسکن، افزایش محدوده شهرها و روستاهاست. کوچک سازی نسخه ای نیست که در ایران پهناور تجویز کرد.»
به اعتقاد ایلاتی، مسکن ۲۵ متری هیچ سنخیتی با فرهنگ ایرانی ندارد.



1403/06/23
13:03:03
5.0 / 5
53
تگهای خبر: اقتصاد , تعاونی , تولید , سرمایه
این پست کار و درآمد مورد قبول شماست؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۴


كار و درآمد


کاریابی و راه اندازی کسب و کار و کسب درآمد


karodaramad.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار و درآمد محفوظ است