به گزارش كار و درآمد به نقل از ایسنا، محمدامین سازگارنژاد در مراسم تودیع خود آموزش های فنی و حرفه ای را پلی میان دانش و مهارت دانست و اظهار داشت: در سازمان فنی و حرفه ای باید رهبری مهارت را بر عهده بگیریم. آموزش پذیر باشیم و در مسیر غنی سازی تجربه های مهارتی گام برداریم.
وی اضافه كرد: بین من و همكارانم در سازمان و زیرمجموعه های بخش خصوصی و دولتی عشق و علاقه ای دوطرفه است و اگر امروز از سازمان می روم اما در كنار سازمان هستم و افتخاری است برای من كه در خدمت دكتر ربیعی وزیر كار خواهم بود.
سازگارنژاد ادامه داد: یكی از چالش هایی كه با آن در سازمان مواجه بودیم، نگاه سازمان مدیریت و برنامه ریزی بود و امیدوارم در فضای جدید و با حضور آقای پاك سرشت كه ارتباط خوبی با نهادهای زیرمجموعه ریاست جمهوری و مجلس دارند، فصل جدیدی را تجربه كنیم.
وی اظهار داشت: طی سال های ۹۴ و ۹۵ سازمان برنامه و بودجه حتی یك ریال اعتبار آموزشی در اختیار ما قرار نداد. ولی ما با مشاركت ذینفعان قدم برداشتیم و امروز علاوه بر ظرفیت های رسمی با كمك سه اپراتور همراه اول، رایتل و ایرانسل و استفاده از زیرساخت های آنها در جهت توسعه آموزش های مهارتی و مجازی بهره مند شدیم.
سلیمان پاك سرشت در مراسم معارفه خود به عنوان رئیس جدید سازمان فنی و حرفه ای هم در این مراسم اظهار نمود: كشور ما در وضعیت كنونی از حیث مهارت آموزی در دوره خاصی از تحول قرار دارد. اهمیت مهارت آموزی در حال افزایش است و در اسناد بالادستی و در سخنان و بیانات مقامات كشور اهمیت مهارت آموزی مورد تاكید قرار گرفته است.
وی ادامه داد: قبلا مهارت آموزی یك انتخاب بود ولی اكنون یك ضرورت گریز ناپذیر است و ما در حال ورود به دوره جدیدی از مهارت آموزی و تقاضا برای كسب مهارت در كشور هستیم.
پاك سرشت خاطرنشان كرد: بیكاری یكی از ابرچالش های ماست ولی مسئله ای كه در كنار آن اهمیت دارد این است كه تولید فرصت های شغلی و رفع اشتغال، آنطور كه باید در تولید ثروت موثر نبوده چون اشتغال از بهره وری لازم برخوردار نبوده است.
رئیس سازمان فنی و حرفه ای با اشاره به اینكه در دوره كنونی نیازمند اشتغال پایدار همراه با بهره وری هستیم، تصریح كرد: اگر روزگاری با فرد بیسواد و فاقد مهارتی روبرو بودیم، امروز با بیكارانی مواجه هستیم كه فارغ التحصیلند، گواهینامه هایی در اختیار دارند، مدارج دانشگاهی را طی كرده اند و در سن میانسالی قرار دارند و همین جمعیت بیكار فارغ التحصیل كیفیت را دچار تغییر كرده است.
وی در عین حال بخش اعظمی از مشكلات مربوط به حوزه آب و خاك و محیط زیست را ناشی از ضعف توانمندی های مهارتی افراد دانست و اظهار داشت: چالش هایی كه از این ناحیه كشور را دچار نگرانی می كند، نتیجه بی توجهی به انسان مهارت مدرن است و بنابراین جامعه و شهروندان برای توسعه پایدار باید از مهارت های زندگی برخوردار شوند.
پاك سرشت با اشاره به اهمیت منابع انسانی در كشورهای توسعه یافته اظهار داشت: لازم است به سمت ارتقای بهره وری منابع انسانی برویم و سرمایه هایی كه ظرفیت های زیادی برای فعال شدن آنها وجود دارد، شناسایی و به كار بگیریم. امروز سنگاپور جزو كشورهایی است كه به عنوان الگو در حوزه مهارت آموزی مطرح می شوند و ما باید آمادگی داشته باشیم در مورد بازآرایی نظام مهارت آموزی تعامل كنیم. چون كه راهی غیر از این وجود ندارد.
به گفته رئیس سازمان فنی و حرفه ای، جزیره ای عمل كردن ها هزینه های سنگینی را به كشور تحمیل كرده كه باید به سمت اصلاح رویه ها حركت كرده و آموزش را از انزوا خارج كنیم.
وی همینطور تمركززدایی در برنامه ریزی ها و توجه به شایسته سالاری را از جمله رویكردهای خود در سازمان فنی و حرفه ای عنوان كرد و اظهار داشت: اكنون كه این مسئولیت را بر عهده گرفته ام، تلاش خواهم كرد با تكیه بر انگیزه های بالای كارشناسان، مربیان و دلسوزان سازمان در جهت ارتقای مهارت آموزی در كشور گام بردارم و تحقق مواردی كه وزیر كار از من مطالبه كرده اند، گام بردارم.
پاك سرشت در انتها با تاكید بر اینكه باید بالاترین نرخ بهره وری را در سازمان فنی و حرفه ای داشته باشیم، اظهار نمود: تا زمانی كه این سازمان در درون خودش و روش هایی كه دنبال می كند، نتواند بهره وری را به درستی فعال كند و فواید استفاده از مهارت ها را نشان بدهد، نمی تواند الگویی برای هیچ سازمانی باشد.